Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tarajos sül

A tarajos sül (Hystrix cristata)
Az észak-afrikai tarajos sül a legnagyobb sülfajta a Földön. Ennek a rágcsálónak a teste elérheti a 63-73 cm hosszúságot is, súlya pedig 8-23 kg között mozog.

Tudományos elnevezés: Hystrix cristata

Család: Gyalogsülfélék (Hystricidae)

Rend: Rágcsálók (Rodentia)

Osztály: Emlősök (Mammalia)

Fizikai megjelenés:

Fekete-fehér tüskék borítják a hátát és a nyakát. A farkán levő tüskék keskenyek és üregesek. Ezek a gyűrűs tüskék 51 cm hosszúak is lehetnek. Mikor a sül veszélyben érzi magát, a farkán levő tüskevégződések csörgő hangot adnak ki. Hasi részét durva sötét-barna vagy fekete sörte borítja. Nevét a kimeresztett tüskék taraj formájáról kapta. A taraj a fejtetőtől egészen a sül válláig terjed ki. Mellső lábáin négy kifejlett körmös ujj található. Szemei és fülei kicsik a fejhez képest. A nőstény és hím egyedek  hasonlóak. Az észak-afrikai sülnek rövid a teste és vastag a lába. A tüskék nagyon hegyesek és nem rögzülnek szilárdan a testhez. A tüskék különböző méretű sörtével keverednek. Egy tüske elérheti akár a 54 cm hosszt. A sül nem lövi a ragadozókra tüskéit, de azok kirepülhetnek, ha az állat csörögve rázza őket, mivel csak lazán rögzültek.

 

Kitami, az afrikai tarajos sül kölyök
Kitami, az afrikai tarajos sül kölyök

Osztályozás és szokások:

A tarajos sül éjszakai életet él. Ügyesen alkalmazkodik környezetéhez, ezért megtalálható erdőkben, ültetvényeken, sziklás- vagy hegyvidéki területeken, de még sivatagokban is előfordul. Menedéket barlangokban, sziklás hasadékokban, üregekben talál, az üreget néha ő ássa ki saját magának. Még akár a varacskos disznók üregeiben is lelhetnek menedéket, amelyet aztán a saját igényeik szerint "átalakítanak". A tarajos sül nem mászik és nem ugrál.

Viselkedési formák:

Néhány észak-afrikai tarajos sül a családjával is megosztja búvóhelyét, de a nőstények akár egy másik odút is használhatnak szaporodásra. A nőstények általában önállóan keresnek élelmet. Éjszaka aktívak és társaikkal csatangolnak; néha akár 2-en vagy 3-an is együtt kóborolnak. Egyes odúk nagyon hosszúak is lehetnek, a sülök a megrágcsált csontokkal teleszórják. Amikor veszélyt éreznek agresszívvá válnak, dobbantanak a lábukkal, morognak és rekedten röfögnek. Megrázzák tüskéjüket, hogy csörgő hangot adjon ki vagy hátat fordítanak a betolakodónak, és hátrálva közelednek feléjük. A tüskék gyakran mély, fertőző sérülést okoznak, amely néha végzetes is lehet.

 

Tarajos sül
Ha veszélyt észlelek, bedurvulok

Táplákozás:

Az észak-afrikai tarajos sül növényevő. Megeszi a fakérgeket, gyökereket, gyümölcsöket, bogyókat és rovarokat. Csontokat szokott rágcsálni, hogy erősítse a metszőfogukat és ezáltal kálciumhoz is jut Állatkertekben jamgyökerekkel, almával és spenóttal táplálják őket. Vidéken, termesztett növényeken élnek mint a földimogyorró, burgonya, sütőtök és a sárgadinnye. Éjszakánként akár 15 km-es távolságot is megtehetnek. Miközben esznek, táplálékukat elülső fogaikkal nekitámasztják a talajnak. Kedvelik még a fakéreg puha rétegét, az ágakat és a fák gyökereit is szívesen elrágcsálják.

 

Tarajos sül
Kedvelem az éjszakai életet

Szaporodás és fejlődés:

Mivel a tarajos sül éjszakai életet él, párja ekkor közelíti meg odúját, még az is előfordulhat, hogy bemerészkedik. A sül évente kétszer-háromszor 2-3 kölyöknek ad életet, attól függően, hogy szabadon vagy fogságban él. A vemhesség 107-112 napig tart, ami után az újszülött az esős évszakban világra jön. Születéskor a kölyök az anya súlyának 3%-át éri el, tüskéi puhák és fehérek, de pár órán belül megkeményednek. A kicsinyek nyitott szemmel születnek és már a metszőfogaik is kialakulóban vannak. A fiatal sül elhagyja anyját, mihelyt megkeményedtek tüskéi, ami kb. egy hét alatt megtörténik . Szilárd ételt 2-3 hetes koruktól kezdenek enni. Hozzávetőlegesen 4 hetes koruktól a sülök hátának fehéres színe kezd elhaványodni. Támadás esetén a csapatban minden sül a fiatalokat védi. Nőstények az ivarérettséget 9-16 hónaposan érik el és a hímek pedig 8-18 hónapos korukban.

 

 

A bengáli tigris

A bengáli tigris (Panthera tigris tigris)
Összetéveszthetetlen csíkos bundájával, a fennséges és előkelő tigris örök időktől fogva a hatalom, az erő és a nemesség jelképe volt. Ismerjük meg őt közelebbről is!

Általános információk:

Besorolás: emlős

Rendj: ragadozó

Átlagos élettartama a vadonban: 8-10 év

Mérete: a fej és a test összhossza: 1,5-1,8 méter- farka: 0,6-0,9 m

Súlya: 109- 227 kg.

 

Védettségi státusz: veszélyeztetett

Tudtad-e, hogy: egy tigris ordítása 3 km távolságra is elhallatszik?

 

 

Félelmetesen gyönyörű állat

Régebben a tigrisnek nyolc alfaja létezett, azonban a XX. század folyamán  ezekből három kihalt. Az elmúlt évszázadban a vadászat és az erdők megsemmisítésének következtében, a tigrisállomány több százezer egyedről kevesebb mint 2.500-ra csökkent. A tigrisekre trófeaként vadásznak. Mind az öt fennmaradt alfaj veszélyeztetett, és sok védelmi programot indítottak a kihalásuk elkerülése végett.

A bengáli tigris Indiában él és néha indiai tigrisnek, vagy királytigrisnek is nevezik. Ezek a leggyakoribb tigrisfélék, példányszámuk körül-belül a felét teszi ki a vadon élő tigriseknek. Az évszázadok során fontos részévé váltak az indiai hagyománynak és tudománynak.

 

Csíkozatuk eltérő

A tigrisek magányosan élnek és az ellenség távoltartásának érdekében, agresszív szagjelekkel hatalmas területeket jelölnek meg maguknak. Erős éjszakai vadászok, amelyek sok mérföldet tesznek meg azért, hogy bivalyt, szarvast, vaddisznót és más nagyméretű emlőst találjanak. A tigrisek a jellegzetes bundájukat álcaként használják (nincs két egyforma a csíkozatú tigris). Lesben állnak és prédáikhoz egészen közel lopakodva, egy gyors ugrással és végzetes karmaikkal rávetik magukat. Egy éhes tigris képes több mint 27 kilogramm húst elfogyasztani akár egyetlen éjszaka leforgása alatt.

Félelmetes hírnevük ellenére, a legtöbb tigris kerüli az embert: néhány egyed mégis veszélyes emberevővé vált. Ezek az állatok gyakran betegek és nem tudnak rendesen vadászni, vagy olyan területen élnek, ahol a hagyományos zsákmányuk már kipusztult, ezért kényszerülnek arra, hogy az emberre támadjanak.

A nőstények 2-6 kölyköt hoznak napvilágra és ezek felnevelésében a hím  csak nagyon keveset segédkezik. A kölykök 18 hónapos korukig nem tudnak vadászni, és 2-3 évig anyjukkal maradnak,. Euztán szétszóródnak, hogy saját területet keressenek maguknak.