Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A laposfarkú pennant papagáj

A laposfarkú pennant papagáj
Színes tollazatával, kellemes hangjával, könnyű tenyészthetőségével hamar kedvelt madár lett hazánkban. Ha szeretnél megismerkedni vele, olvass tovább!

A Kelet-, és Délkelet-Ausztráliában őshonos pennant papagáj (Platycercus elegans) hazánkban a közkedvelt papagájok közé tartozik. Nevét arról a vadászról kapta, aki első ízben lelőtte.

 

Pennant papagáj táplálkozik
Táplálékként főként kölest, fénymagot, napraforgómagot, zabot, kendermagot és lenmagot adjunk, amit egészítsünk ki sok zöldséggel, lisztkukaccal és rágnivalóval

A pennant papagáj leírása

A papagáj hossza 36 cm, alapszíne karmazsinvörös, pofafoltja violakék. Torka, háti és szárnytollai feketék, karmazsinvörös szegélyezettséggel. Szárnya 18 cm hosszú, közepes szárnyfedői feketék, szárnyának éle, az evezők külső zászlói és az alsó szárnyfedők kékek. A farka 19 cm hosszú, a középső farktollak zöldeskékek, a külsők kékek, fehér csúccsal. Írisze sötétbarna, csőre 1,9 cm hosszú, szürkésfehér, a lába szürke.

A tojó általában valamivel kisebb, a középső farktollak felső felületén zöldes áttűnés lehet, a csőre is kisebb. A fiatalok tollruhája változatos, típusos esetben jobbára zöld színt viselnek, vörös fejtetővel, torokkal, beggyel, combbal és violakék pofafolttal; a hasuk általában szürkészöld, szárnyuk alsó felületén a fehér szalag eleinte jól látható.

 

Pennant papagáj
A pennant papagáj hazánkban is nagyon közkedvelt

A pennantpapagáj eredeti élőhelye, életmódja

Általában part menti és hegyvidéki erdőségekben látható, de előfordul a nagyvárosok peremkerületeiben is; a téli hónapokban néha vonuló életmódot folytat. A fiatalok jobbára nyílt, füves-bokros területeken, nagyobb csapatokban, az öregek inkább az erdő-övezetben, párban vagy kisebb csapatokban élnek. Röpte hullámzó jellegű, nem mondható gyorsnak. Tápláléka magvak (fenyő, vadrózsa), gyümölcsök, virágok, rovarok és azok lárvái. Hangja mély fekvésű, dallamos, vészjele éles kiáltás. Többnyire augusztus és január között költ, fészket leggyakrabban Eucalyptus-fák üregeiben veri fel, fészekalja 5-8 tojás, ezek méretei: 29,5x24 mm, a tojó egyedül költ. A kotlási idő 21 nap, kirepülési idő körülbelül 5 hét, ezt követően a szülők még 4-5 héten át odún kívül etetnek. A fiatalok 16 hónapos korban színesednek ki.

 

Pennantpapagáj
A pennant papagáj gyönyörű színekben pompázik

Tágas röpde kell neki

A pennantpapagáj tágas röpdét igényel. A fűtés télvíz idején nem feltétlenül szükséges, de védőházikó mindenképpen indokolt. A párokat célszerű külön elhelyezni. Táplálékként főként kölest, fénymagot, napraforgómagot, zabot, kendermagot és lenmagot adjunk, amit egészítsünk ki sok zöldséggel, lisztkukaccal és rágnivalóval. Ha tenyészteni szeretnénk, akkor szerezzünk be neki egy 25x25x60 cm-es odút, amelynek 8 cm-es röpnyílása van.

 

Fehérbóbitás kakadu

Fehérbóbitás kakadu
Az északi Maluku-szigeteken őshonos Fehérbóbitás kakadu (Cacatua alba) mozgékony, szelíd, igazi jó barát, és még okos is! A jó bánásmódot kedvességgel és szórakoztató mutatványokkal hálálja meg.

Akaratát toporzékolással jelzi

 

fehérbóbitás kakadu
A fehérbóbitás kakadu nagyon barátságos, igazi családi madár
A kakadu igazi éke 12 centiméter hosszú bóbitája, mely izgalmi állapotban koronaszerűen veszi körül fejét. A Cacatua nemzetség méltán ismert példányának alapszíne fehér, melyet csupán a rövid, szegletes farokból elővillanó kénsárga evezők és farktollak törnek meg.

Élőhelyén, a partközeli erdőkben, párban vagy kis csoportban él. A párzási időszak eljövetelekor a hím hangos toporzékolással és erőteljes ordítozással jelzi utódnemzési szándékát - melyet bóbitája és szárnya széttárásával tesz még hangsúlyosabbá. A 29 napos kotlási idő alatt párjával felváltva ülnek a tojásokon. A fiókák kikelése után - fészekaljanként általában két tojás - a kirepülés a harmadik hónapban várható.

Táplálékát magvak, gyümölcsök, bogyók és kisebb rovarok alkotják. Kedvencei: napraforgómag, zab, árpa, kukorica, dió, mogyoróm kendermag. Mindenféle gyümölcsöt és zöldséget szívesen fogyaszt.

Semmi nem állíthatja meg

Nagy mozgásigénye miatt tágas - legalább 1,5 köbméter légterű - volierben helyezzük el, melyet növeljünk 40 négyzetméter alapterületűre, ha tenyészteni szeretnénk. Szereti a kihívásokat, ezért szinte mindent megrág, ami csak az útjába kerül, beleértve röptetőjét is - ezért ha szeretnénk bent tartani, akkor azt 3,5 mm-es drótból készítsük el. Természetesen sok foglalkozással és türelemmel megtaníthatjuk neki, mi a rend a háznál, de az biztos, hogy mindenhez lesz valami „megjegyzése". A kint tartott madár imádja a nyári záporokat, ilyenkor nagyokat fürdik. Benti tartás esetén egy vizes permetezővel pótolhatjuk ezt számára.

A fehérbóbitás kakadu nagyon barátságos, kifejezetten bújós, imádja, ha simogatják, gyerekszerető, igazi családi kedvenc.

 

Fehérbóbitás kakadu a fűben

 

Angol elnevezés: White cockatoo, Umbrella cockatoo

Német elnevezés: Weißhaubenkakadu

Latin neve: Cacatua alba

 

 

Énekes papagáj

Énekes papagáj
A legkisebb papagájok közé tartozó énekes papagáj különlegesen hangzó éneke miatt vált a madártartók kedvencévé.

A Délkelet-Ausztráliában őshonos énekes papagáj (Psephotus haematonotus) kellemes hangja és beszédes volta miatt kedvelt szobatárs. De ne csapjon be minket apró termete, karcsú teste és bájos tollazata, mert néha makacs és agresszív jószág is tud lenni! Természetes élőhelyén is bátran védi territóriumát, azonban ha fiatalkorától kezdve rendszeresen foglalkozunk vele, hamar megszelídül és kezelhetővé válik. Mindig párban, de más madaraktól elkülönítve tartsuk. Természetes élőhelyén kisebb csapatokban, vagy párokban él: amíg párja él, addig hűséges marad, később új párt keres magának.

A földön keresi a magvakat, gyakran elütik

A hím és a tojó tollazata alapján könnyen megkülönböztethető. Míg a hím alapszíne fűzöld, hátán kékes árnyalattal és élénkvörös farcsíkkal, addig a tojó jellemző színei az olajzöld és az olajsárga, fehéres-halványkékes szárnyfedőkkel.

 

nőstény énekes papagáj
Nőstény
Hím énekes papagáj
Hím

Hazájában a vízközeli, fás-bokros területek lakója, táplálékát a földön keresi, főként magvakat és zsenge növényi részeket fogyaszt. Amikor valami finomat talál, oda hívja társait is: ilyenkor gyakran esik az autók áldozatává, akik nem veszik észre a földön gyülekező madarakat. Jellegzetes hívóhangjára nyáron figyelhetünk fel. Augusztus és december között van költési időszaka. Fészket a tojó készít (eukaliptusz fák odújában, de akár odvas kerítésekben is, ha nincs alkalmasabb) és gondozza a fiókákat, a hím pedig szállítja nekik az élelmet. A fészekaljankénti 4-7 tojásból általában 21 nap elteltével kelnek ki a fiókák, melyek 30 nap után repülnek ki. A madarak gyakran parkokba költöznek és a városi macskák martalékává válnak.

 

Énekes papagáj pár
Hazájában a vízközeli, fás-bokros területek lakója

Kevés hely, sok gondoskodás

Méretei miatt kisebb, 100x60x60 centiméteres volierben is jól érzi magát. Magkeveréke főként kölesből, fénymagból, napraforgómagból, zabból és kendermagból álljon, melyet érdemes friss zöldséggel is kiegészítenünk. Természetesen az önitatójában mindig legyen friss víz, a madárház alján pedig tiszta homok! Ha lelkesen gondozzuk és tanítgatjuk, ragaszkodó társunk lehet!

 

Latin neve: Psephotus haematonotus

Angol neve: Red-rumped parrot

Német neve: Singsittich

Francia neve: Perruche à croupion rouge