Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zöldszárnyú ara: hangos, de ragaszkodó 

Zöldszárnyú ara: hangos, de ragaszkodó
Aki kibírja a hangját, annak hű barátja lesz a zöldszárnyú ara. Párzás közben azt kiabálja, hogy aaara-ra...

Aki kibírja a hangját, annak hű barátja lesz a zöldszárnyú ara. A Kelet-Panamában és Brazíliában őshonos, színpompás tollazatú madár ugyanis igen hangos, de aki ezt elviseli, az értelmes és ragaszkodó társra lel a madár személyében.

 

zöldszárnyú ara
Aki kibírja a hangját, annak hű barátja lesz a zöldszárnyú ara

Ragaszkodását mi sem bizonyítja jobban annál, hogy 20-40 km-es, csapatos élelemszerző körútja során is szorosan párja mellett repül. Ha valamelyikük elpusztul, akkor a másik egyedül neveli fel a fészekalját. Nagyon hangosan tud kiabálni- különösen párzáskor- neve is a rikácsolásából kivehető aaara-ra hangokból ered.

 

Ara chloroptera
Alapszíne mélyvörös, azonban hátának középső része és a farcsíkja kék, halványsárga írisze pedig kiemeli élénk színeit a madárnak.

Nem éppen szapora

 

arapapagáj
Tágas, erős tartású röpdében helyezzük el!
A zöldszárnyú ara (Ara chloroptera) - nagytestű papagáj, ék alakú farokkal és csupasz pofatájékkal, melyben vörös színű dísztollak ülnek. Alapszíne mélyvörös, azonban hátának középső része és a farcsíkja kék, halványsárga írisze pedig kiemeli élénk színeit. Hazájában a síkvidéki erdők lakója, ahol élő vagy korhadó pálmafák üregeiben fészkel. Tél végén, illetve kora tavasszal rakja tojásait - fészekaljanként kettőt -, amelyből a fiókák 4-5 hét elteltével kelnek ki. Az ara-fiak kirepülése a 15. héten várható, azonban teljes önállóságukig még egy további hónap szükséges. Érdekes tény, hogy a zöldszárnyú ara nem vállalkozik minden évben költésre, ráadásul- a gyakori fészekfosztások és betegségek hatására egyedszámámuk az utóbbi időben csökken.

 

Ha nincs pálmafánk, hol lakjon?

Tágas, erős tartású röpdében helyezzük el, melynek légtere legalább 15 köbméter legyen, de ha ez nem megoldható, akkor a 2x1 méter alapterületű, 2 méter magas volier is megfelel a madár számára. Az utóbbi esetben azonban a madár boldogságához szükséges a gyakori reptetés.Meleg éghajlatról származik, ezért környezetében télen se csökkenjen a hőmérséklet 14 fok alá. Étrendjében a diófélék dominálnak, ezért- kellő változatossággal- adjunk neki diót, mogyorót, szépiát. Magkeverékében szerepeljen a napraforgó, zab, kendermag és a kukorica.

 

 
 

A kopaszok búskomorak?

Könnyen pótolhatjuk eredeti élőhelyének körülményeit, ha röpdéjébe különféle keménységű gallyakat és zöld növényi részeket teszünk, valamint naponta langyos vízzel permetezzük tollait. Ha egyszer megszelídítettük, akkor utána már ne hanyagoljuk el!- nagyon szeretetéhes jószág, aki igényli a törődést. Ha kihagyjuk a napi közös játékot, akkor könnyen búskomorrá válhat, melyre majd tolltépéssel próbál figyelmeztetni minket.

 

Nagy sándorpapagáj: okos és ragaszkodó

Nagy sándorpapagáj: okos és ragaszkodó
A nagy sándorpapagáj fűzöld színével és éles, rikoltozó hangjával feltűnő jelenség. A lehető legnagyobb voilierben, és lehetőleg párban tartsuk, szűk helyen és magányosan hamar búskomorrá válik. Fogságban is viszonylag könnyen szaporítható.

A nagy sándorpapagáj (Psittacula eupatria) Dél-India és Sri Lanka területein őshonos. Átlagos hossza 58 cm, alapszíne fűzöld, a kantárán halovány fekete szalag húzódik, pofatájéka és tarkója szürkéskékesen átszőtt, a csőre alsó kávájától kiindulva széles, a tarkó felé elkeskenyedő fekete sáv húzódik, amely a tarkótájon arányosan változó szélességű, rózsaszínű sávnak adja át a helyét. A szárnya 20-21 cm hosszú, a fedőtollak és az evezők valamivel sötétebb árnyalatúak, ez utóbbiak belső zászlóin változó szélességű szürke szegély van, a középső szárnyfedőket barnásvörös folt díszíti. A farka 22-35 cm hosszú, a két középső toll felső felületének bázisa zöld, középső része világoskék, csúcsi része sárga, a külső tollak felső felülete fűzöld, az alsó felület egyöntetűen sárgás. Írisze fehéressárga, világoskék belső gyűrűvel, a csőre 3-3,5 cm hosszú, élénkvörös, világosabb csúcsi résszel, a lába hússzínű, később szürkéssárga.

 

Nagysándor papagáj a lombok között
Fűzöld színével remekül el tud rejtőzni a lombok között

A tojó színei halványabbak, nyakán a fekete, tarkóján a rózsaszínű sáv hiányzik, vállfoltja jelentéktelenebb, a farka rövidebb. A fiatalok a tojóra hasonlítanak, a farkuk rövidebb, íriszük barnás, 2-2,5 éves korukban színesednek ki.

Életmódja

 

Psittacula eupatria
Az első sikeres költetés a dán Christensen nevéhez fűződik
A hatalmas területen élő madár kisebb-nagyobb csapatokat alkotva, a síkvidéki és alacsony-középmagas hegyvidéki (legfeljebb 1600 m) erdőségekben fordul elő. Szívesen látogatja a városi kerteket, parkokat, megművelt területeket és kókuszdió ültetvényeket is. A költési időszakban a párok elkülönülnek.

Gyorsröptű, jó étvágyú

Magvak (gabona, kukorica, gyomok), gyümölcsök, bogyók, virágok, nektár, lárvák. Röpte gyors, iránytartó, kimért és ritmusos szárnycsapásokkal. Hangja éles, rikoltozó, de más madarak hangját is átveszi. Költési időszaka november és április közé esik, faüregekben - legszívesebben a Salmalia malabarica könnyen vájható üregében - vagy sziklahasadékokban költ, néha más madarak, például harkályok elhagyott fészkét veszi igénybe. Fészekalja 2-4 tojás, ezek méretei: 34x27 mm, kolóniában is költ.

Párban, nagy területen tartsuk!

Legalább 8 köbméter légterű volierban, és lehetőleg párban tartsuk, a már beszoktatott madár fagymentes helyen átteleltethető. Gondozójához szorosan kötődő, szeretetre méltó madár, amelyik néhány szó erejéig beszédet utánozni is megtanulhat. Szűk helyen búskomorrá válik, tolltépkedésre hajlamos lehet. Étrendje változatos legyen, a szokásos kiegészítésekkel, adjunk lisztkukacot is. Rágási igénye nagy, ülőfáját időnként cserélnünk kell. Hetenként 2-3 alkalommal permetezzük meg langyos vízzel!

Tenyésztése

Könnyen költésre bírható, az első sikeres költetés a dán Christensen nevéhez fűződik, 1804-ből. Fogságban a kotlási idő 4 hét, kirepülési idő 6-7 hét, a hím is ül a tojásokon és a fiókákat is eteti, bár néha - a kannibalizmusig fokozva - agresszívvá válhat. Mihelyt látjuk, hogy elkezdi tépni a fiókák tollait, ne mulasszuk el az elválasztásukat. Odúméretei: 40x40x60 cm. A fiókák a kirepülés után három héttel önállóak. Hibrideket alkothat az örvöspapagájjal és a fenyőpapagájjal.

 

 

 

Ékfarkú amandina, a brekegő madár

Ékfarkú amandina, a brekegő madár
Az ékfarkú amandina (másik nevén: nyársfarkú amandina) az egyik legismertebb, és elegáns külseje miatt legkedveltebb ausztrál díszpintyfaj. Ez a mutatós, erőteljes megjelenésű madár hamar felhívja magára a kezdő madártartók figyelmét. Általában békés természetű, de egyes - főleg idősebb - példányok agresszívek is lehetnek, ezért nála gyöngébb madarakkal inkább ne tartsuk együtt.

Az ékfarkú amandina (Poephila acuticauda) nevét a megnyúlt ék alakban összefekvő farktollairól kapta. Annak ellenére, hogy ausztráliai hazájától bizony elég messzire vetődött, mégsem tartozik a kényes szobamadarak közé. 1880-ban került Európába.

 

Poephila acuticauda
Az ékfarkú amandina (Poephila acuticauda) nevét a megnyúlt ék alakban összefekvő farktollairól kapta
A hím és a tojó színezete alig tér el egymástól, ezért a nemek megkülönböztetése csak a hímek éneke alapján lehetséges (amit inkább brekegésnek nevezhetnénk).

 

Két alfaja fordul elő: az egyik a Poephilia acuticauda hecki, a piros csőrű, a másik, a Poephila acuticauda acuticauda, a sárga csőrű alfaj. (Megfelelő szakértelem hiányában esetenként keresztezik egymással a két alfajt, így a narancssárga csőrű egyedek sem mennek ritkaságszámba.) A fej és nyak szürkéskék színű. A barna szemektől feketesáv fut a csőrig, a fekete torokfolt és a farktollak igazán impozáns megjelenést kölcsönöznek a madárnak. További kontrasztot jelent a farkcsíktól az oldalra lefelé futó keresztsáv, mely szintén fekete színű. A hát barna. Az alsó farkfedők és a kloáka fehérek. A mell és a has a keresztövig borvörösek. Átlagos mérete 16-17 cm.

Tartása

Általában békés természetű madár, de egyes - főleg idősebb - példányok agresszívek is lehetnek, ezért nála gyöngébb madarakkal inkább ne tartsuk együtt, különösen kisebb kalitkában.

Etetés-itatás

A fiókaneveléshez a szokásos lágyeleség mellett szükséges lisztkukac etetése is.

 

Ékfarkú amandina
Természetes élőhelyén az ékfarkú amandina fűmagvakkal táplálkozik

Gondozás

Vigyázzunk, nehogy túl korán elválasszuk őket a szülőktől! Az ékfarkú amandina meglehetősen sokáig eteti fiókáit a kirepülés után is, ezért feltétlenül várjuk ki, amíg a fiatalok biztonságosan képesek egyedül is táplálkozni.

Meg kell említeni, hogy nem minden ékfarkú amandinapár jó utódnevelő, ezért nem ritka, hogy egyes tenyésztők igénybe veszik a japán sirálykapintyet, mint kitűnő dajkamadarat. Ilyen esetben fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy a dajkamadár ne fogjon idő előtt újabb költéshez és ne hanyagolja el mostohafiai etetését, mert ezáltal esetleg azokat éhhalál fenyegetheti. Tanácsos ilyen esetben kirepülés után a fészekodút leemelni.

 

Ékfarkú amandina repülni készül
A fiatal madarak kb. 3 hetesen repülnek ki először a fészekből, és további 21 nap után válnak teljesen önállóvá

Szaporítás

A szakirodalom szerint könnyen költő faj, azonban a tenyésztők a zárt fészekodú használatát ajánlják. Hacsak nem muszáj, ne ellenőrizzük a költést! A 3-6 tojásból anélkül is kikel a fióka körülbelül 14 nap kotlási idő után. A kikelés tényét a fülünkkel is megállapíthatjuk, mert a fiókák jellegzetes hangok kíséretében kérik az etetést.

 

 

 

 

Kecskepapagáj, a gyorsröptű kíváncsi kacsa

Kecskepapagáj, a gyorsröptű kíváncsi kacsa
Nem félénk, inkább kíváncsi természetű papagáj, röpte gyors, kissé hullámzó jellegű, közben "kikikiki" hallható tőle, amit földet éréskor "tátátá" vált fel.

A kecskepapagáj (Cyanoramphus novaezelandiae) hossza 27 cm, alapszíne zöld, hasi felületén világosabb és sárgásabb árnyalattal. Homloka, feje teteje, a szeme és füle között lévő, valamint a farcsíkján lévő folt karmazsinvörös. Szárnya 13-14 cm hosszú, az evezők külső zászlói violakékek, a farka 12-15 cm hosszú. Írisze vörös, 1,6 cm hosszú csőre halvány kékesszürke, sötétszürke csúccsal, a lába szürkésbarna.

 

zöld kecskepapagáj
Kellő türelemmel és nyalánkságokkal gyorsan kezessé tehetjük
A fiatalok fején a vörös folt kisebb kiterjedésű, farkuk rövidebb, íriszük halványbarna.

 

Élőhelye

Új-Zéland mindkét szigete, és a környező szigetek; Auckland szigetek, Three Kings, Little Barrier, Kapiti és Stewart.

Életmódja

Többnyire nagy csapatokat alkotva, síkvidéki erdőségekben fordul elő. Tápláléka gyümölcsök, magvak, bogyók, virágok. Gazdasági kártétele miatt a farmerek sokáig üldözték, a populáció lényegesen visszaesett, ekkor néhány ottani tenyésztő titokban hozzáfogott tenyészteni, így a faj fennmaradhatott. Jelenleg körülbelül annyi példánya él szabadon, mint fogságban.

Nem félénk, inkább kíváncsi természetű, röpte gyors, kissé hullámzó jellegű, közben "kikikiki" hallható tőle, amit földet éréskor "tátátá" vált fel. Költése az időjárás függvénye, általában október-december között, faüregben, sziklahasadékban földben, vagy fűcsomó alatt lévő üregben költ. Fészekalja 5-9 tojás, ezek méretei: 26x21,5 mm; a tojó egyedül ül a tojásokon. Kotlási idő 20 nap, kirepülési idő 5-6 hét.

 

zöld kecskepapagáj
Kifejezetten mozgékony madár, ezért jó, ha nagy mozgásteret biztosítunk számára

Tartása

Kifejezetten mozgékony voliermadár, fagymentes helyen átteleltethető. Rendkívül gyorsan fut a volier oldalán, közben csőrével kapaszkodni nem szokott. Kellő türelemmel és nyalánkságokkal gyorsan kezessé tehetjük, táplálása a II. séma szerint ajánlott, sok zöldeleséggel, répával, lisztkukaccal, stb.

Tenyésztése

Könnyen költésre bírható, ügyeljünk arra, lehetőleg ne a téli hónapokban költsön, mert ilyenkor tojás-visszamaradás előfordulhat. A nimfapapagáj odúja megfelelő számára. Évente két-három költés lehetséges, a tojó új kotlásba foghat akkor is, ha a fiókák még nem önállóak, ilyenkor a hím eteti őket, kolóniában is költ, más fajokkal is együtt tartható.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.